Ziyaretçilerin sitenizden hemen ayrılmasına neden olan sebepler (İnfografik)

  • 31.08.2020
Ziyaretçilerin sitenizden hemen ayrılmasına neden olan sebepler (İnfografik)

Ziyaretçilerin sitenizden hemen ayrılmasına neden olan sebepler (İnfografik)

E-ticaret sitenize gelen kişileri sitenizde mümkün olduğunca uzun süre tutmanız, elde edeceğiniz geri dönüşümleri artırmanıza yardımcı olacaktır.

Ancak site üzerindeki bazı unsurlar ziyaretçilerin siteyi terk etmesine neden olur ve bu nedenle de hem sayfayı terk etme oranlarınız yükselir hem de bu sebeple geri dönüşümleriniz azalır.

KissMetrics’in hazırladığı infografik, ziyaretçilerin web sitelerini terk etmelerine neden olan durumları ve bunların çözümlerini ele alıyor. Aşağıda infografikte bilgileri de sizinle paylaşıyoruz.

Kötü ve karışık navigasyon

Kullancılar site üzerinde herhangi bir sayfaya ya da ürüne rahatlıkla ulaşabilmeliler. Bunu yapamadıkları zaman siteyi terk etmeye meyillidirler. Navigasyonun kolay bulunmaması, kategorizasyon sisteminin doğru bir şekilde yapılmaması ya da çok karışık olması, site üzerinde arama özelliğinin olmaması, kullanıcıların site üzerinde gezinmesini zorlaştırır. Bu da onların siteden ayrılmasına neden olur.

Çözüm: Hem mobil hem de masaüstü tasarımınızda navigasyon kolay ulaşılabilir olmalı; ürün kategorizasyonu ve kategori ağacı doğru bir şekilde kurgulanmalı; arama özelliği ile kullanıcıların istedikleri ürünlere ulaşabilmeleri sağlanmalı.

İçeriklerin kötü bir şekilde yerleştirilmiş olması

İçeriklerin yanlış bir şekilde yerleştirilmesi de ziyaretçilerin siteden ayrılmasına neden olabilir. Sayfa üzerindeki önemli bilgilerin kolay görülebilir bir yerde olması gerekir. Aynı zamanda bu bilgileri sayfanın üst ve ilk görünen alanında sergilemeye de özen gösterin.

Kullanıcılar aradıkları bu önemli bilgilere hızlı ulaşamamaları durumunda da siteden ayrılmayı seçebilirler.

Çözüm: Tasarım sürecinde, sayfanın ilk görünen alanında geri dönüşüm sağlayacak ya da kullanıcılar için önemli olacak bilgileri yerleştirin. Bu bilgileri paylaşırken, basit ve anlaşılır cümleler kullanmaya da özen gösterin.

Aşırı bir şekilde video kullanımı

Videolar geri dönüşümlerinizi artırmak için önemli bir araç olsa da aşırı bir şekilde kullanıldığında size zarar da verebilir. Özellikle site üzerinde otomatik olarak açılan ve kullanıcılara bu içerikleri kapatma fırsatı vermeyen videolar, kullanıcıların sitenizi hızlı bir şekilde terk etmelerine neden olabilir.

Çözüm: Otomatik oynatılan ve pop-up olarak açılan videolar yerine, kullanıcıların bu videoları oynatmalarına izin verin. Otomatik açılan videolar kullanmayı planlıyorsanız, bu pencereleri kapatabilmeleri için kullanıcılara bir seçenek sunun. Otomatik videolarda sesi kapatmanız da önemli bir detay olacaktır. Kullanıcıların bir anda açılan videoların sesinden rahatsız olabileceklerini unutmayın.

Üyeliği zorunlulu tutmayın

Üyeliğin zorunlu olması da büyük bir dezavantajdır. Özellikle satın alma sayfalarında tüketicileri üyeliğe zorlamanız, onların satın almadan vazgeçmelerine neden olabilir. Bu da potansiyel satışları kaçırmanıza neden olur.

?

Çözüm: Satın alma sayfalarında ziyaretçi girişi ile satın alma işlemine izin vermeniz ve üyeliği zorunlu tutmadan opsiyonel olarak bırakmanız kullanıcıların satın alma işlemlerini tamamlamalarını sağlayacaktır.

Kötü ve sıkıcı tasarım

Tasarım da kullanıcıların site üzerinde geçirdikleri süreyi etkileyen faktörlerden biri. Günümüzde kullanıcıların birçoğu bilinçlendiği ve markalardan olan beklentileri arttığı için, eski ve karmaşık tasarımlı sitelerden alışveriş yapmaktan çekinebiliyorlar. Sitenin güncel ve trendleri yakalamamış olması, güvenilirliği de olumsuz etkileyebiliyor.

Çözüm: Karmaşık ve komplike tasarımlar yerine sade ve minimal tasarımlara yönelin. Boş alanlardan yararlanırken, Flat Design ögeleriyle içeriklerinizin kolay anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz.

Sürekliliğin olmaması ve sitenin güncellenmemesi

Yukarıda da ele aldığımız gibi kullanıcılar sitelerin güncel olmasına dikkat ediyorlar. Site tasarımının çok eski olması ve sitenin belli bir süredir güncellenmemesi güvenilirliği sarsacak etkenlerden biri.

Çözüm: Site tasarımınızı belli aralıklarla güncellemeniz faydalı olacağı gibi sayfa tasarımlarınızı da belli aralıklarla yenileyebilirsiniz. Ana sayfanızdaki ögeleri değiştirmek, farklı ürünleri çıkartmak, varış sayfalarınızdaki eyleme çağrı ifadelerinizi değiştirmeniz sitenizi belli aralıklarla güncellemenizi sağlayacaktır.

İnfografiğin tamamını aşağıda inceleyebilirsiniz.

Google
Facebook
E-Ticaret Bilgi Platformu
Bolu Teknoloji Geliştirme Bölgesi
Yerli Üretim
Tayyare Limanı Dergisi: Ocak Haziran 2023

Tayyare Limanı Dergisi: Ocak Haziran 2023

Bu sayımızı en büyük derdimiz olan çevre adına farkındalığı arttırabilmek için “Bir Yer Bulamayız Dünyadan Uzak” düşüncesiyle hazırlamak istedik. Dünyamız bir tane, onun değerini bilmeli ve sahip çıkmalıyız. Sıfır Atık Projesi bağlamında dijital olarak yayınladığımız dergimizde, aramıza katılan her arkadaşımız için TEMA Vakfı ile yaptığımız fidan bağışının sertifikalarını, farkındalık yaratmak adına “Yeni İnsanlar Yeni Umutlar” köşemizde yer vermeye başladık. Biz biliyoruz ki; dünyamızı hep birlikte korumak en büyük görevimiz ve bu sebeple doğa dostu bir marka olarak var olmalı ve öncülük yapmalıyız. Dergimizin bu sayısında da Doğa Dostu Markaları ve Projelerini ön plana çıkarttık. Aynı zamanda “Sürdürülebilir bir yaşam için ilk adımım neler olmalı?” diyen okurlarımızı düşünerek Doğa Dostu Alışkanlıklara Engel Olan Ön yargılara ve Sürdürülebilir Mimarinin önemine değindik. Konumuz çevre olunca güneş enerjisini sistemini kullanarak yaptığı işlerle adından söz ettiren Enge Energy Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu ile röportaj yapmak istedik. Katkıları için çok teşekkür ediyoruz. Düzce Üniversitesinden Prof. Dr. Öznur Bozkurt, “Sürdürülebilirlik ve Çevre” adlı yazısında sürdürülebilirliğe dair merak edilen birçok konuya cevap veriyor. Özkan Gözütok ise “Bir Yer Bulamayız Dünyadan Uzak” yazısında bizlere İnsanoğlu için çevrenin öneminden bahsediyor. Ekibimizin hazırladığı diğer tüm içerik ve yazılara ilerdeki sayfalarda ulaşabilirsiniz. Yılın ikinci yarısında görüşmek üzere.